En autostol er et must til bilen

De fleste børnefamilier har en bil til rådighed, da en bil virkelig gør hverdagen nemmere for familier med børn. Hvis man bor nær ved offentlige transportmidler, kan man muligvis klare sig uden en bil i hverdagen, men til besøg, vuggestue, skole, indkøb, arbejde og lignende køreture er det mest fordelagtigt at have en bil. Hvis du har små børn i bilen, så kan de ikke sidde på de almindelige bilsæder men skal sidde i en godkendt autostol. Heldigvis kan du købe en godkendt autostol til under 500 kroner, hvis du kender de bedste indkøbssteder.

Lovreglerne om barnestole

Der har været lovkrav om barnestole til montering i biler siden 1993, og den slags sæder kaldes typisk for en autostol. Reglerne på området siger, at alle børn på op til 12 år og under 150 cm skal være beskyttet af en godkendt autostol under køreturen. I 2008 blev denne lovgivning endda strammet, således kun autostole med godkendelserne ECE R 44/03 eller ECE R 44/04 må anvendes. Siden 2014 er der kommet nye alternative autostole på markedet, som også er godkendte, og det drejer sig om den såkaldte i-Size med godkendelsen ECE R 129.

Du bør altid anvende en godkendt autostol, da du uden en sådan dels sætter dit barns liv i fare, men som fører af bilen risikerer du samtidigt en bøde på 2000 kr. og et klip i kørekortet. Der er således alt at vinde ved at anvende en godkendt autostol i bilen. Du bør også kende til, at autostole inddeles i forskellige vægtklasser, således at vægtklassen 0 går op til 10 kg, mens 0+ kan bruges ag børn indtil 13 kilo og en alder på halvandet år. Vægtklasse II anvendes til børn fra 9-18 kilo, og det er især børn fra 8 måneder til 4 år. Børnehavebørn fra 3-7 år og med en vægt på 15-25 kilo har så brug for en autostol i vægtklasse II. De store børn på 6-12 år med en vægt på 22-36 kilo må køre med i en autostol i vægtklasse III.

Generelt fastgøres alle autostole ved hjælp af en trepunktssele eller med den nye forankringsteknik Isofix. Du bør ikke placere babysædet på et sæde med airbag, da det vil kunne få fatale følger i tilfælde af et uheld, men heldigvis kan man i de fleste køretøjer frakoble en airbag.

Find en god autostol på nettet

Der findes flere steder, hvor du kan købe en god autostol, men den nemmeste og hurtigste løsning er som regel at indhente priser og data på en vare på en webshop på nettet, da denne type virksomheder ofte har et stort og varieret udvalg og med konkurrencedygtige priser, da de jo ikke har så mange driftsudgifter som de fysiske butikker. Når du køber en vare i en webshop, så får du desuden 14 dages fuld returret, og den rettighed har du faktisk ikke i de normale butikker.

Du kan finde en god autostol hos webshoppen Tectake, der netop handler med moderne og godkendte autostole. I deres udvalg har de autostole med forskellige slags stofbetræk, og de kan endda afmonteres og vaskes i vaskemaskinen.