Væk med skærmen og frem med nærværet

dayz-spilcompagniet-ninemonths

Efter de første hårde og omtumlede måneder med en lille ny i familien begynder familien så småt at danne nye mønstre, der passer til den nye situation. Både mor og far nyder sikkert tid med smartphone, tablet eller computer, mens den lille hyggeligt ligger og pludrer. Det kan sagtens gå for en tid, men husk, at før du får set dig om, er barnet kommet videre og får i stigende grad brug for nærvær og udfordringer. Læs med og få et par ideer til, hvad du kan foretage dig sammen med dit barn.

Kom ud og gå

Allerede i 1½-2 års alderen går de fleste børn selv, og motorikken skal både styrkes og udvikles yderligere. Der er intet så godt som udendørs motion i den friske luft, og det er godt for både barn og forælder. Lad telefonen blive i lommen, og være i stedet nærværende, så I sammen kan udpege biler og andre genstande, så også det sproglige udvikles.

Aktiv ferie i det danske

I dag er der mange, der tager på ferie i udlandet med selv helt små børn. Det er lidt en mundfuld for både forældre og barn, og man kan måske også diskutere, om det ikke er bedre for barnet at starte med at lære lille Danmark lidt nærmere at kende. Hold ferie i Danmark i stedet, og brug de sparede penge til børneopsparing eller andet, som kan komme guldklumpen til gode.

Spil bræt- og kortspil sammen

Der findes masser af pædagogiske spil til computer og tablet – selv til helt små børn, og der er ingen tvivl om, at det i mange tilfælde er rigtig god læring. Men disse spil bør ikke stå alene. Den nære kontakt mellem forælder og barn er uhyre vigtig, og her kan bræt- og kortspil give det optimale samvær, der både giver nærvær og fremme læring og udvikling. I dag fås mange spil, der er målrettet til børn helt ned til 2-års alderen. Se udvalg her hos Spilkompagniet, eller besøg din lokale boghandler og forhør om mulighederne.

Læs bøger for barnet

Den gode gammeldags børnebog går forhåbentlig aldrig af mode, for den rummer alle de bedste pædagogiske elementer. Når barnet sidder på skødet, får I det vigtige fysiske nærvær, som både binder jer sammen, men også er nødvendigt for barnets sunde udvikling. Historierne udvikler barnets fantasi, og de læste og udtalte ord stimulerer og udvikler barnets sproglige sans. For de helt små er billederne selvfølgelig også vigtige, og her er der rig mulighed for at pege og interagere.

Lær dyrene at kende

De fleste børn i dagens Danmark vokser op i storbymiljøet, og går dermed glip af dyrenes forunderlige verden. Det er ikke tilstrækkeligt at læse om dyrene og se dem på skærmen. Er der mulighed for det, er hund, kat eller andet kæledyr en god ting for barnets udvikling, men ellers er der som regel rig mulighed for at møde dyrene ved eksempelvis gårdbesøg og ture til zoologiske haver og dyreparker.

Dyrk sport sammen

Sport og motion er en af de bedste vaner man kan påvirke barnet med. I 2-års alderen er det måske ikke lige håndbold eller badminton, der ligger lige for, men der er masser af andre muligheder. Eksempelvis er forælder-barn svømning meget populært, og det giver både kropskontakt og gør barnet fortrolig med det våde element. De fleste steder er der også mulighed for gymnastik, der selvfølgelig foregår på barnets præmisser.