Sådan kommer du af med sutten

Som små har børnene en sut, fordi det hjælper dem med at føle sig mere trygge samt har en beroligende effekt. Men på et tidspunkt kan dit barn ikke blive ved med at gå med sutten. Det er selvfølgelig op til forældrene at bestemme, hvornår det er slut.

Nogle børn stopper automatisk med at være interesserede i sutten, andre har svært ved at give slip. De fleste børn stopper de, når de skal begynde i børnehave. Det er tit en stor inspiration at se de store børn, som for længst er holdt op.

Måske jeres barn har en sut fra Mam. Der kan det være rigtig svært at give slip på det fine design.

Vælg det rigtige tidspunkt

Det kan i forvejen være sårbart for dit barn at miste sutten. Sørg derfor for at vælge et godt tidspunkt. Går I igennem nogle hårde tider, er det nok ikke lige præcis der, I skal vælge at sige farvel til sutten.

Nogle børn kan have brug for en motiverende faktor. Det kan eksempelvis være at give sutten til julemanden, når det er jul, eller at klippe den over, når de fylder år. Overvej, om nogle af disse løsninger ville give mening for dit barn – du kender ham eller hende bedst.

Brug dem mere sjældent

Alt efter hvor afhængigt dit barn er af sutten, kan I forsøge at trappe ned. Brug kun sutten ved sengetid, eller når dit barn bliver ked af det. Undgå at give ham eller hende sutten, fordi de nævner den. Det gør det for nemt.

Gem også sutten væk, så den ikke ligger frit fremme. På den måde bliver dit eller dine børn ikke mindet om, at de har en sut.

Giv masser af opmuntringer

Støt dit barn undervejs med opmuntringer. Når han eller hun spørger om sutten, sig da “den mangler du da ikke”. Det er ikke sikkert, det virker hver gang, men det kan være et lille skub i den rigtige retning. Stol på, at dit barn er mere fornuftigt, end du regner med.

Støtte, opmuntringer og lignende giver god selvtillid til dit barn, som ultimativt ender ud i større selvstændighed.